CILJ I ZNAČAJ PORTALA

Ovaj portal ima za cilj prikazivanje, promociju, uvid, kao i zaštitu pojedinih prirodnih, posebice geoloških, te arheoloških, posebice prapovijesnih, osobitosti na prostoru Hercegovine - u obliku pretpostavljenih mogućnosti, spoznaja i otkrića s prvenstvenom namjenom dostupnosti svih ovih pretpostavki, spoznaja i otkrića svim onima koji vole prirodu i arheologiju.





Dr.sc.Goran Glamuzina dipl.ing.geologije

ponedjeljak, 29. prosinca 2014.

VIDEO: POGLEDAJTE SPECIJAL EPIZODU DOKUMENTARCA 'NOVA AVANTURA' O ILIRIMA DAORSIMA U JUGOISTOČNOJ HERCEGOVINI KAO I O NJIHOVOM MISTERIOZNOM GRADU 'ZVONIGRAD' KOD GORNJEG POLOGA

TAJNE NAJPOZNATIJEG ILIRSKOG PLEMENA DAORSA ODSADA DOSTUPNE I U DOKUMENTARCU NOVA AVANTURA NA BHT1;


O ilirskom plemenu Daorsi u tekstualnom smislu na ovom portalu gotovo da je i nepotrebno više opisivati i objašnjavati poradi već brojnih ranijih tekstova popraćenih također brojnim fotografijama izravno snimljenim na raznim lokacijama njihovih naselja tzv.gradina među kojima se uz općepoznati Daorson svakako najviše može izdvojiti misteriozna velika gradina tzv.Zvonigrad sjeverno od Mostarskog blata između sela Grabova Draga i Gornji Polog. No, iako je kroz tekstove i fotografije ovog portala, mnogim čitateljima i ljubiteljima ove sfere, gradina Zvonigrad dosta dobro približena, uz nju, na prostoru jugoistočne Hercegovine kod sela Kolojanj, autor je prije par godina razotkrio još jednu impozantnu gradinu koja po svojoj veličini spada u najveće dosada poznate gradine u čitavoj Bosni i Hercegovini. Pravo je čudo kako ovakva gradina dosada nije bila predmetom detaljnijih osvrta i istraživanja, što je u neku ruku i olakotna okolnost, radi toga što je ona na taj način ostala očuvana od devastacije i raskopavanja kulturnih slojeva. Ali da je njena dimenzionalnost samo jedan od manjih faktora posve sigurne buduće ogromne i atraktivne 'mete' arheoloških istraživanja ove lokacije, potvrđuju elementi prije svega njenog nevjerovatno 'moćnog'  strateškog položaja s kojeg se perfektno kao na dlanu vidi čitav donji tok rijeke Neretve, uključujući njeno ušće, današnji grad Opuzen, te Ploče, kao i dio Jadranskog mora između poluotoka Pelješca i otoka Korčule i Hvara. Sa najviših sjevernijih dijelova ove gradine vidi se čitav prostor dijela toka Neretve sve od Metkovića, Čapljine prema Mostaru, kao i čitavo Hutovo blato te prostor oko Stoca uključujući famozni megalitski ilirski grad Daorson. Uz ovaj element, treći bitan element predstavlja neposredna blizina lokaliteta Desilo gdje su arheolozi Sveučilišta u Mostaru predvođeni arheologinjom mr.sc.Snježanom Vasilj, 2007 god.otkrili ostatke ilirske luke te ilirskih brodova, prvih takvih pronađenih uopće, kao i relativno neposredna blizina također famoznog i dobro poznatog lokaliteta Narona kod Metkovića. A da potencijalnosti ovog lokaliteta ni tu nije kraj, neophodno je navesti i sami uzrok razotkrivanja ove gradine a to je nalazište fosila, tj. fosilnih riba i biljaka, smješteno tek neposredno južnije od same gradine o čemu je već bilo ranije riječi na ovom portalu: http://fosilihercegovina.blogspot.com/2012/08/fosilne-ribe-i-fosilni-potencijal.html . 
Pa stoga nemojte propustiti pogledati nedavno prikazivani dokumentarac Nova Avantura o gore opisanim lokalitetima, ako stignete u srijedu (30.12.2014) na BHT1 u 14:15h, ili pak izravno na webu bhrt: 

GRADINA KOD KOLOJANJA (OPĆINA NEUM) - pogled prema ušću Neretve i pogled prema sjeveru i planini Velež:


Nema komentara:

Objavi komentar