CILJ I ZNAČAJ PORTALA

Ovaj portal ima za cilj prikazivanje, promociju, uvid, kao i zaštitu pojedinih prirodnih, posebice geoloških, te arheoloških, posebice prapovijesnih, osobitosti na prostoru Hercegovine - u obliku pretpostavljenih mogućnosti, spoznaja i otkrića s prvenstvenom namjenom dostupnosti svih ovih pretpostavki, spoznaja i otkrića svim onima koji vole prirodu i arheologiju.





Dr.sc.Goran Glamuzina dipl.ing.geologije

ponedjeljak, 7. travnja 2014.

GEOTURIZAM (FOTO + VIDEO): LJEPOTE BOSNE I HERCEGOVINE POSTAJU SVE VEĆA ATRAKCIJA U SVIJETU

PRIRODNA I KULTURNA BAŠTINA OVIH KRAJEVA KROZ OČI POZNATIH SVJETSKIH PUTOPISNIH KUĆA;

Gotovo da je više postalo nepotrebno spominjati činjenicu kako je vid turizma tzv.geoturizam postao nezaobilazan i nužan segment turizma gotovo svih turistički poznatijih svjetskih i europskih zemalja. Geoturizam je vid turizma koji uključuje aktivnu promidžbu i iskorištavanje svih prirodnih, posebice geoloških, geomorfoloških i bioloških, osobitosti, kao i arheološko-povijesnih znamenitosti koje su prisutne na prostoru određene zemlje. Kao sastavni dio geoturističke ponude, pored navedenih karakteristika, vrlo je važan segment kulturne i etno-sociološke baštine koje imaju određene zemlje. Gledajući južni dio ove naše zemlje - regiju Hercegovinu - možemo sa sigurnošću reći kako ona, kao i cijela zemlja, sadrži ogromno i neprocijenjivo bogatstvo i to bogatstvo prirodnih osobitosti koje je prožeto s bogatstvom različitosti kultura, vjera te etničke raznolikosti ljudi ovog kraja. Da je ovo sve navedeno ogromno i to nemjerljivo bogatstvo zemlje Bosne i Hercegovine, kakvo malo koja europska zemlja ima, potvrđuje sve češća i češća medijska promidžba svih navedenih karakteristika prisutnih u ovoj zemlji, te u okolnim zemljama ovog, u turističkom smislu, još neotkrivenog i neistraženog dijela Europe. Mnogi će možda i opravdano uvidjeti kako na sva ova kulturno-prirodna bogatstva ovog prostora -kroz pozitivnije oči gledaju stranci, negoli mi sami koji živimo ovdje. Stoga bi nam ova sva češća i češća, i što je bitno reći-neizbježna -turistička promocija naše zemlje od strane stranih medija i pojedinaca, mogla biti pouka da i sami više zavolimo, cijenimo, te ga na taj način i sami promoviramo, ali i dičimo se bogatstvom koje imamo mi, i cijeli ovaj naš prostor.

http://vimeo.com/81348525
http://www.balkansgeotourism.travel/index.php
http://trekity.com/canyoning-bosnia-herzegovina/
http://viadinarica.com/
http://www.worldofwanderlust.com/10-reasons-visit-bosnia-herzegovina/
http://www.washingtonpost.com/lifestyle/travel/bosnias-star-city-mostar/2013/03/14/6e081020-84f0-11e2-98a3-b3db6b9ac586_story.html
http://wornluggage.com/bosnia-herzegovina/mostar/kravice-falls
http://www.balkanology.com/bosnia/article_mostar.html
http://www.neverendingfootsteps.com/2011/07/26/a-day-trip-to-bosnia-herzegovina/
http://thesrpskatimes.com/top-5-eco-attractions-in-bosnia-and-herzegovina/

Za Hercegovinu je nesumnjivo da je najatraktivnije mjesto i odredište Mostar sa svojim Starim Mostom i Starim Gradom, uz koji je još povijesno odredište Počitelj te prirodno-geomorfološka atrakcija slapovi Kravice kod Ljubuškog. Svetište Međugorje i područje Čitluka sa svojim vinogradarskim krajolicima također sačinjavaju nezaobilazne slike u okviru geoturizma. No, iako vrhunski atraktivne, sve ove nabrojane lokacije su još uvijek mali broj od svega onoga što bi se moglo promovirati i aktivno uključiti u sve više nadolazeći oblik turizma - geoturizam. Neke od takvih, poznatijih, lokacija, na području Hercegovine, koje se mogu još aktivnije uključiti u geoturističku ponudu su: Hutovo blato, stećci kod Radimlje, ilirski grad Daorson, izvor Bune u Blagaju te pećina Vjetrenica kod Ravnog. No, uz ove poznatije lokacije u geoturizam Hercegovine bi se slobodno mogle promovirati i neke manje poznatije, ali u zadnje vrijeme sve više opisivanije i posjećenije, lokacije kao što su: slapovi Koćuše na Trebižatu, izvor Tihaljine i Ravlića pećina u Peć-Mlinima kod Drinovaca, jezero Krenica kod Gruda, rimska vila u Mogorjelu kod Čapljine, planina Žaba kod Neuma, rimski vojni logor Gračine kod Ljubuškog, ilirski grad Zvonigrad i vodopad Grkuš kod Gornjeg Pologa, kanjon Lištice i Ugrovače, te područje Izbična kod Širokog Brijega, srednjovjekovne tvrđave Herceg-Stjepana Kosače kod Blagaja i na Butorovici kod Ljubuškog, krški-šumoviti plato Raške Gore kod Mostara, nalazišta fosila u Gradnićima kod Čitluka, Grabovoj Dragi kod Š.Brijega, Žovnici kod Mostara, Konjovcu i Tribistovu kod Posušja, planine Prenj, Čvrsnica, Čabulja i Velež te mnoge druge atraktivne lokacije koje se u zadnje vrijeme sve više populariziraju ali i aktivno iskorištavaju sukladno porastu zanimanja za planinarstvo, treking kao i brdski biciklizam u predivnoj prirodi Hercegovine.

jedinstveni ambijent kamenih kuća, kamene staze, kamenih krovova u prilazu prema Starom Mostu u Mostaru

stare kuće s kamenim krovovima u Počitelju kod Čapljine

najmarkantnija građevina Počitelja, velika kamena kula na samom vrhu i rubu strme vapnenačke litice

manastir Zavala kod Ravnog u Popovu polju, savršeno uklopljen u prirodni krški ambijent

magični tamnozeleni tok rijeke Trebižat kod kupališta Božjak u općini Čapljina

gotovo neuočljiva, potpuno stopljena sa svjetlosivim kamenim izdancima, tvrđava na Butorovici iznad Ljubuškog 

pogled s novoizgrađenog vidikovca i staze iznad slapova Kravice kod Ljubuškog

Nema komentara:

Objavi komentar