CILJ I ZNAČAJ PORTALA

Ovaj portal ima za cilj prikazivanje, promociju, uvid, kao i zaštitu pojedinih prirodnih, posebice geoloških, te arheoloških, posebice prapovijesnih, osobitosti na prostoru Hercegovine - u obliku pretpostavljenih mogućnosti, spoznaja i otkrića s prvenstvenom namjenom dostupnosti svih ovih pretpostavki, spoznaja i otkrića svim onima koji vole prirodu i arheologiju.





Dr.sc.Goran Glamuzina dipl.ing.geologije

petak, 29. studenoga 2013.

ZOOLOGIJA-VIDEO: NEVJEROJATAN RAJSKI NEBESKI SPEKTAKL U ŠKOTSKOJ

NEBESKA PREDSTAVA PTICA - ČVORAKA NA ŠKOTSKOM NEBU - POGLEDAJTE;


Iako okruženi s mnogim poteškoćama i kriznim situacijama, u pogledu doživljaja čuda nismo nikako zakinuti, pa tako, unatoč svemu što se događa u našem okruženju, svima nama, odnosno svima onima - koji žele doživjeti čudo ili čuda, ona se bez ikakve smetnje mogu doživjeti ili dogoditi - pri čemu je ovdje riječ o čudima prirode. Priroda nam tako, ako samo malčice zastanemo i pogledamo malo bolje okolo sebe, uvijek može dati neki čudesni ili u najmanju ruku zanimljivi doživljaj. Jedan, mogli bi smo slobodno reći -fenomenalan - gotovo rajski doživljaj - prirodnog aspekta - zapažen je i snimljen - na nebu iznad Škotske. Riječ je jatu preko 10 000 čvoraka koju su nakon uzleta u poludnevnoj svjetlosti, svojim gotovo nevjerojatnim letom - tvorili različte imaginarne oblike, za neke delfina, za neke kita, za neke srca i druge oblike ovisno o subjektivnom vizualnom doživljaju. 
Čvorak (lat.Sturnus vulgaris)  je vrlo zanimljiva ptica koja se zadnjih godina u ovim našim krajevima, sve od Slovenije, Hrvatske, i dalje do istočnoeuropskih zemalja, poprilično raširila. Pojedini detalji kao i općeniti podaci o vrsti ptice - čvorak mogu se naći na webu: http://hr.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cvorak .  U ovim našim područjima, čvorak je selica, tako da je mogućnost doživljaja ovih ptica uglavnom od sredine proljeća pa do sredine jeseni. Gledajući ovaj doživljaj, u njemu se posebno ističe načine leta čvoraka koji priliko dolaska kao i uoči selidbe - vrlo često lete u ogromnim jatima s više desetaka tisuća jedinki, pri čemu izgled jata poprima raznolike i vrlo fascinantne oblike na nebu u dužini i do 500 metara. Drugi zanimljiv doživljaj čvoraka, zasigurno poznatiji mnogima kojima čvorci nastanjuju potkrovlja kuća, jest njihov pjev, nekad gotovo ljepši od pjeva slavuja, s primjetnim vrlo širokim rasponom tonaliteta, pri čemu često pjev čvoraka prilično podsjeća na ljudski zvižduk. Doživljaj pjeva čvoraka je puno lakše doživjeti, no doživljaj u vizualnoj punini - leta njihovih ogromnih jata je puno rijeđi i kao takav vrijedniji što predstavlja i ovaj hvale vrijedan snimak uz prateću laganu klasičnu glazbu, koji je najbolje pogledati s uključenom full screen opcijom i zvukom: 

Nema komentara:

Objavi komentar