CILJ I ZNAČAJ PORTALA

Ovaj portal ima za cilj prikazivanje, promociju, uvid, kao i zaštitu pojedinih prirodnih, posebice geoloških, te arheoloških, posebice prapovijesnih, osobitosti na prostoru Hercegovine - u obliku pretpostavljenih mogućnosti, spoznaja i otkrića s prvenstvenom namjenom dostupnosti svih ovih pretpostavki, spoznaja i otkrića svim onima koji vole prirodu i arheologiju.





Dr.sc.Goran Glamuzina dipl.ing.geologije

nedjelja, 10. veljače 2013.

OGROMAN FOSIL GLAVONOŠCA NAUTILUSA PRONAĐEN NA PODRUČJU Š.BRIJEGA

PREDSTAVLJAMO: OTKRIVENI CJELOVITO OČUVANI ROĐAK AMONITA-NAUTILUS IZ EOCENSKIH STIJENA OKOLICE ŠIROKOG BRIJEGA;

Za sve one koji na prostorima Hercegovine žele pronaći neki fosil u komadu da je većih dimenzija, najlakše će ga pronaći u stijenama eocenske starosti. To je zbog toga jer se u razdoblju eocena na području Hercegovine prostiralo većinom plitko more i priobalje, pri čemu je klima bila tropsko-suptropskog karaktera te je omogućavala razvoj izrazito bogatog i raznolikog životinjskog svijeta u moru, te biljnog uz obale i na kopnu. Gdje se god nalaze eocenske stijene u Hercegovine, gotovo na svim tim mjestima moguće je pronaći neke fosile, negdje brojnije i raznolikije, a negdje oskudnije. Tako je nedavno slučajnim pregledom jednog lokaliteta s eocenskim stijenama na području općine Š.Brijeg, na kojem su uglavnom bili prisutni manji fosili, neočekivano otkriven -mogli bi smo reći -nevjerojatno-cijeli -očuvan glavonožac poznat pod imenom -nautilus. Osim što je fosil ostao sačuvan u cjelovitom obliku, impresivnost se ogleda u dimenziji fosila koja je za sve dosada nađene fosile nautilusa -gigantska jer mu dužina iznosi 32 cm. Iz vrlo izvjesne mogućnosti da ovih vrlo vrijednih fosila, možda čak i većih dimenzija ima još na lokalitetu, te radi daljnjeg znanstvenog proučavanja, točnu poziciju i naziv lokaliteta nećemo ovom prilikom otkriti. Inače, nautilus ili indijska lađica je životinja koja je danas jedan od najpoznatijih živih fosila jer je ovaj glavonožac u gotovo nepromijenjenom obliku opstao i još uvijek opstaje već 500 milijuna god. 

pogled na eocenske laporovite vapnence na ovom vrijednom lokalitetu s vidljivim fosilima brahiopoda i malih ježinaca


pogled na netom pronađeni fosil ogromnog nautilusa na lokalitetu


velika spiralna cijela fosilna kućica glavonošca nautilus - dužina=320 mm  / 
giant eocene nautilus - length=320 mm

Kad gledamo fosile nautilusa, vidimo da se u njih očuva isključivo njihova izgledom prepoznatljiva spiralno savijena kućica ili ljuštura, koja podsjeća na puža. Nadalje, gledajući nautiluse potrebno je reći kako poput mnogih drugih današnjih živih fosila, i oni imaju nekoliko izumrlih vrsta koje danas pronalazimo kao fosile, te nekoliko danas živih vrsta.  Kako smo rekli nautilusi spadaju u glavonošce, poput svima poznate sipe, pa su kao takvi vrlo zanimljivi organizmi. Na laički način njihov izgled možemo okarakterizirati kao izgled sipe u puževoj kućici. Oni danas nastanjuju topla mora oko Indije i Indonezije u kojima slobodno plove, nekad pliće i uz stijene s koraljima a nekad u pučinskim dijelovima mora. Mnogima će nautilusi biti poznatiji nakon što vide njihov izgled, a o njima ima dosta toga na webu, pri čemu se može izdvojiti vikipedija: http://en.wikipedia.org/wiki/Nautilus ,ili: http://www.seasky.org/deep-sea/chambered-nautilus.html. U mnogim dijelovima svijeta spiralna kućica nautilusa koristi se kao vrlo vrijedan ne samo ukras već i kao svojevrsni sveti predmet poradi svoje geometrije koja još više dolazi do izražaja poliranjem uzdužno presječene kućice nautilusa: http://2muchfun.info/nautilusshell.html . 


Nema komentara:

Objavi komentar